Sivut

maanantai 17. marraskuuta 2008

Sen seitsemän sorttia saippuaa

Olen vieläkin niin hurmoksessa (tai huuruissani) viikonloppuisesta Kansalaisopiston saippuakurssista, etten osaa edes "kadehtia" toisten ihania messuostoksia, joita esitellään lähes joka neuleblogissa. ;oD

Lauantaina valmistin enimmäkseen perussaippuareseptillä saippuoita, joihin sekoitin eri lisäaineita. Sunnuntaiksi saatiin uusia reseptejä (joita ei ollut kevään kurssilla), joista osaa piti tietenkin kokeilla.

Perusreseptin olen laittanut tänne aikaisemminkin, mutta tässä se on nyt uudestaan:

150g kookosrasvaa
350g oliiviöljyä (rypsiöljyä)
150g kylmää vettä
71g lipeää


Veden voi korvata teellä, kahvilla tai mehulla, jotka antavat väriä ja tuoksua. Silloin nesteen on oltava jääkylmää, mielellään hileistä, ettei se kuohahda.

Sulata kookosrasva vesihauteessa, kaada öljyn sekaan. Mittaa toiseen astiaan kylmä vesi, ja kaada sen joukkoon lipeä, sekoita.
Kaada lipeäseos rasvaan.
Sekoita sauvasekoittimella. Muutamassa minuutissa saippua on kiisseliä, johon nopeasti sekoita lisäaineet. Kaada muottiin.
Seuraavana päivänä ota saippua muotista, ja leikkaa paloiksi. Noin kuukauden kuluttua lipeä on haihtunut, ja saippua on käyttökelpoista.

Annoksesta tulee vajaa maitopurkillinen. Tai 2-3 keksipaketin pohjallista. ;o)

Tässä kuvina tekemiäni saippuoita.
Perussaippuoissa mausteena anis, piparimauste, kahvinpurut, mustaherukkarouhe, kanervankukka, hunaja ja terva. Annostellaan teelusikalla tai tipoittain. Kanervasaippua on ainoa, johon laitoin väriainetta, enkä tykkää siitä lainkaan! Piparminttusaippuassa on teetä.

Anis ja manteli


Pipari ja kahvi


Mustaherukka ja kanerva


Hunaja


Piparminttu


Terva ja silkki


Sitruunakookos


Tein huvikseni laskelmia saippuanteon kustannuksista. Tällä kertaa ei tullut niin kalliiksi kuin keväällä, koska nyt käytettiin bilteman, bauhausin ja mehiläistuottajien lipeää apteekin lipeä sijaan. Apteekin lipeän hinta on noin 40e/kg ja kymmenkertainen noihin muihin verrattuna!

Rypsiöljyä 4l = 8e
Kookosrasva 3pkt (vähän neljännestä) = 12e
Palmuöljy 800g = 8e
Oliiviöljy 670g = 5e
Höysteet (sitruunanmehu, kookosmaito, piparimauste, tervaöljy) n. 7e
Opettajalle lipeästä, kaakaovoista ym 15e

Näistä tulee yhteensä 55e.


Hinta nousee, jos mukaan laskee edellisestä kerrasta jääneet höysteet. Ja 20 euron kurssimaksun! ;oD Ja itselle tuntipalkan. ;oDD

Kappalehinnan saippualle lasken vielä myöhemmin. ;o)

15 kommenttia:

MINNA kirjoitti...

Minä olen kateellinen tuolle saippuavarastollesi. Tosi vihreänä!!!
Haluaisin itsekin kokeilla saippuan tekoa. Sinulla on täällä hyvät ohjeet. Niiden kanssa voisin harjoitella kevät-kesällä. Olisipa sitten kivoja pikkulahjoja synttäreitä viettäville ja joulupukin konttiin.
Haave valoisan ajan askareeksi.
Suositteletko saippuan tekoa ulkona vai sisällä? Millainen haju siitä tulee? Onko puuha sellaista, että esim. keittiön lattia kannattaa suojata?

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Mä olenkin tosi tekijä jo.. kaksi kertaa ollut kurssilla. ;o)
Seuraavaksi uskallan jo ehkä keitellä kotona, vaikka seurassa on mukavampaa. Täytyy hankkia digivaaka, nuo mitat pitää olla grammalleen oikein.

Kyllä tuo saippuanteko sujuu talvellakin. Hella pitää olla, että voi kiinteät rasvat sulattaa. Ei siinä niin paljoa sotkea voi, että lattiat tarttee suojata, pöydät kannattaa ehkä suojata muovilla vaikka, sen verran rasvaa sekoitellaan. Ja rapatessa roiskuu.
Lipeästä tulee aika pistävä haju, tuolla jotkut käytti hengityssuojainta, mutta pärjää ilmankin kun ei ihan suoraan purkista huuruja hengittele. Suojalasit kannattaa olla jos ei muuten käytä laseja. Ja etikkapullo varalta hankittuna, se neurtalisoi lipeän jos sitä roiskuu iholle/ silmiin.
Mitäs vielä? Täytyy varmaan kirjoittaa oma juttunsa näistä. ;oD
Jos muistan, voin kysyä opettajalta, saako muita reseptejä julkaista, tuskin ovat kuitenkaan hänen omiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Se saippuateko, jota on nähnyt perinnepäivillä on paljon ronskimpaa, tarvitaan nuotio, pata, erinäisiä osia sianruhosta ja koivuntuhkaa...

Tämä sinun tapasi kuulostaa paremmalta!

Anonyymi kirjoitti...

Eka kertaa tänne tupsahdin ja oikein mukavantuntuiseen blogiin tupsahdinkin! Ihania nuo saippuat, minä aina tilaisuuden tullen hiplailen ja tuoksuttelen ja ostankin noita käsintehtyjä saippuoita.

Tikrunmami kirjoitti...

Wow, ihanankuuloisia saippuoita!

möhönasu kirjoitti...

Wau! Aivan ihania saippuoita! Eikä tuo kuulosta ollenkaan niin vaikeelta, kun olen kuvitellut....ainakaan tuossa ohjeessa :)

Matleena kirjoitti...

Tuo saippuanteko on minulle aivan outo juttu ennestään, joten oli mielenkiintoista lukea sittä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Wautsi!
Taas mä ihailen aikaansaannoksiasi. Ja huomaan sormien alkavan kutista innosta kokeilla. Hushus, nyt ei saa innostua tästä *taistelee vastaan*

MINNA kirjoitti...

Innostuin niin kirjoituksestasi, että kipaisin Tiimariin tarvikkeita kyselemään. Sieltä löysin alkuinnostukseeni valmiin saippuapakkauksen. Josko sillä kokeilisin alkuun. Kun pääsen isoon kaupunkiin, aion hankkia mainitsemasi aineet! Kokeiltava on!
Kiitos lisäneuvoista ;O)

Meinasin tuota kesäaskarteluksi siksi, että lämmitetty lipeä voi haiskahtaa aikas kamalalle. Kuvittelin niin.

Kristiina kirjoitti...

Aikun ihania! Katoin taanno nauhalta vanhaa Tila-ohjelmaa ,jossa oli soapfactory.fi esittely. Sillon jo katoin, että aika mielenkiintosen näköistä hommaa. Ois kyllä kiva koklata joskus.

Anonyymi kirjoitti...

Vautsi mitä kaikkia saippuoita! Porukalla varmasti tulee kokeiltua rohkeammin kuin yksin. Täytyisiköhän minunkin houkutella kavereita tekemään saippuaa kanssani :)

Anonyymi kirjoitti...

Kannattanee tilata lipeä ennemmin esim. Lahtisen Vahavalimolta, tulee huomattavasti halvemmaksi (4 euroa/kg) kun apteekin tavara, ja on ainakin mulla toiminut oikein hyvin, takana reilu 6 kiloa saippuaa heidän lipeästään. http://www.lahtisenvahavalimo.fi/verkkokauppa/saippuanvalmistus-lipea-c-22_55.html


-Hanna-

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Kiitos Hanna vinkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Miten välineille, kattilalle, sauvasekoittimelle yms käy? Voiko niitä pesemisen jälkeen vielä käyttää ruuanlaittoon? Anteeksi jos olen ihan tyhmä....:D

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Anonyymille; kyllä mulla ainakin kattila ja lusikat on normaalikäytössä kunhan pesen ne tiskikoneessa, ja kattilahan ei edes joudu kosketuksiin lipeän kanssa. Lasipurkit voi pestä tai heittää pois (mä säästän seuraavaan kertaan), sauvasekoittimen ostin ihan saippuantekoa varten, mutta jos hyvin senkin pesee, miksei voisi käyttää ruoanlaitossa.